KANTSKJÆRER: De forskjellige typene

Kantskjærer til lærarbeidkantskjære lær

Kantskjærere brukes til å runde av kanten på læret før man kantpolerer. Du skjærer altså bort det spisse hjørnet. Jobber du med ett lag med lær skal det kantskjæres på forsiden og baksiden av læret, men har du sydd sammen to lag kantskjærer du kun på forsiden. Om man kantskjærer før eller etter man har sydd det sammen spiller ikke så mye rolle for resultatet, men ofte er det enklere å gjøre det på forhånd. 

Størrelser:
Kantskjærere finnes i flere størrelser, hvor den minste (nr 0 eller nr 1, vareier fra merke) skjærer minst av kanten og den største skjærer mest (nr 5).

Utforming:
De finnes i to utgaver, med forskjellig utforming, hvor den ene er har en buet topp og den andre rett topp. Den med buet skjærer vekk kanten i en bue, og den med rett skjær skjører kanten rett.



Kantskjærer med buet skjær :
Brukes til tykkere lær og er veldig god til belter og seletøy. Siden toppen er buet får man ikke "tak" hvis man prøver kantskjære tynnere lær, dette selvom man bruker en kantskjærer nr 1.
Kantskjærer med buet skjær finner du her.

Kantskjærer med rett skjær:
Kan brukes til både beltelær og tynnere lær.
Kantskjærer Standard og Kantskjærer Japansk modell har begge rett skjær.

Det er også populært å bruke en Fransk Skiver til å kantskjære.

Kantskjære forskjellige tykkelser av lær:

Beltelær: Rundt 3mm +/- eller tykkere: Kantskjærer med buet skjær eller rett skjær. Det kan være enklere å stabilisere buet skjær på tykt lær, men begge typer kan brukes.
Hvilken størrelse du bruker her er opptil hva man liker selv, men både nr 1 og 2 kan brukes. Det bør være tykkere enn 3mm hvis du skal bruke nr 3, og enda tykkere for 4 og 5.

2-2,8 mm : Kantskjærer med rett skjær, nr 1 eller 2. Noen bruker nr 3 her også, men personlig syns jeg det blir litt mye.

Under 2mm i tykkelse: Kantskjærer Standard med rett skjær nr 1 eller Japansk kantskjærer nr 0 eller nr 1. . Det anbefales ikke å bruke mer enn kantskjærer nr 1.
1-1,3 mm tykkelse: kantskjæres enklest kun på forsiden av læret, det er vanskelig å kantskjære baksiden på læret når det er så tynt.

Under 1 mm : Kantskjæres helst ikke, da resultatet sjeldent blir veldig pent.

Kantskjæring av mykt lær:
Det kan være en utfordring å kantskjære lær som er mykt selvom man bruker riktig type og størrelse. Ved å legge en stållinjal eller lignende på innsiden av kanten får man stabilisert læret slik at det ikke flytter seg like mye.

Tilbake til bloggen