Hullverktøy

Det er mange grunner til at man ønsker å lage ett eller flere hull i lær, og forskjellige måter å gjøre det på, her er en kort intro om hullverktøy som brukes i lærarbeid.

Når du skal sy:
Når du skal sy salmakersøm med to nåler bruker man butte nåler, og man er derfor avhengig av å ha laget sømhullene på forhånd. Det vanligste er å bruke forker, også kalt gafler på norsk. Disse finnes i forskjellige typer og prisklasser, hvor det varierer med antall hull, hullets utforming, størrelse og hvor langt unna hullene skal være.
En annen måte å ta hull på er den gode gamle sylen, men det er ofte tungt arbeid hvis skinnet er veldig tykt. Bruker man syl er det vanlig å bruke et merkehjul på forhånd, dette markerer hvor hullene skal være så det blir lik avstand mellom hullene.
Noen bruker også små hullpiper. Dette er også selvfølgelig mulig, men hullene kan fort se litt store ut, spesielt hvis man lager et mindre produkt som for eksempel en kortholder. Hvis man bruker de runde hullpipene, bør man hvertfall bruke en tråd med litt tykkelse på.
Uansett, smak og behag og det kommer an på hvilket utseende man er på jakt etter, men husk å bruke samme type på en søm. Et verktøy som lager runde hull vil se annerledes ut enn et som lager rette hull.
PS: Det er ett lite unntak! I et hjørne hvor du skal ha rette sømmer på hver side, bruk gjerne et rundt hull fra f.eks en syl selvom du bruker rette eller vinklete hull på resten, hvis ikke kan sømmen se skjev ut i hjørne. 

Fork - smal

Feste Niter og Chicagoskruer:
Her brukes enten hullpiper eller hulltang. En tang vil være det enkleste å bruke og man har god kontroll, men en hullpipe har man mulighet til å lage hull lengre inn på skinnet der en tang ikke kommer til. De finnes i flere størrelser, men skal man feste chicagoskruer eller niter bruker man som oftest 3mm størrelse på hullet, noen ganger 4mm på de større nitene. 


Hulltang Tysk Modell

Feste Snøreniter, maljer, og seilringer.
Bruk en hullpipe, denne vil variere med hvilken størrelse på maljen du bruker. Bruker du en malje som er 5mm, er dette målt som innvendig diameter og man bruker da en 5mm hullpipe.

Hullpipe

Hull til geværknapp:
Ved å feste en geværknapp bruker man en vanlig hullpipe. Er det de små geværknappene, er det igjen 3mm hullpipen man bruker.
For å ta i bruk geværknappen på læret, skal læret man skal feste presses på geværknappen og for at dette skal gå enklest mulig lager man et lite hull og et snitt i læret så det skal være enkelt å ta av og på. Man kan enten lage hullet og snitte forsiktig med en liten kniv, eller så finnes det hullpiper til geværknapper. Dette er absolutt den enkleste måten, og resultatet blir oftere vesentlig penere enn ved å skjære selv.
Geværknappene er en veldig enkel låsemekanisme å bruke på lærprodukter, og etter min mening en av de fineste også.

Hullpipe til Geværknapp

Avlangt hull til beltespenne:
For å få belte-"pinnen" til å bevege seg fritt frem og tilbake må du lage et avlangt hull. Dette gjøres enten ved å ta hull på hver side og deretter skjære mellom hullene, ellers bruker man en avlang hullpipe. Størrelsen vil komme an på spennen, men bruker man en relativt standard beltespenne (30-40mm) kan man bruke størrelse 25x4mm. Det betyr at hullet er 2,5 cm langt og 4 mm bredt.

Avlang hullpipe

 

Takk for at du leste!

Tilbake til bloggen