Det mest grunnleggende om lær

Hva er garving ?

Garving er prosessen der dyrets hud gjøres om til skinn eller lær. Dette gjøres over flere steg.

Hva er vegetabilsk garvet?
Lær og skinn som garves primært med bark eller barkekstrakt. Vegetabilsk kan være både ufarget (natur/naturellt), eller farget. Det naturelle læret er helt lyst, men får en mørkere farge over tid, ofte kalt patina.

Hva er kromgarvet?
Lær og skinn som er garvet med krom (kjemisk symbol Cr).
Vi selger kun lær som er garvet med krom IV.

Krom vs Vegetabilsk garvet ?
Kromgarvet lær er sterkt og ofte mykere enn vegetabilsk, det har gode egenskaper med henhold til tekniske verdier som rivestyrke, farge og lysektehet. Vegetabilsk er sterkt på overflaten, men har ikke samme rivestyrken som krom.

Hva skal man velge ?
Vegetabilsk lær er det man ofte forbinder med det typiske lærarbeidet. Det naturelle kan preges og stemples i, og både det naturelle og fargete kan man polere kantene på (edge burnishing). Det er enklere å tynne ut med skarfekniver, bruke strapcutter på, og man må generelt bytte blader sjeldnere på vegetabilsk lær enn krom. I en helhet vil muligens vegetabilsk lær gi en bedre "brukeropplevelse" når man lager sine produkter. Krom på den andre side, er skinn og lær med ofte mindre feil, og som nevnt over, gode tekniske verdier, samt det er ganske ofte rimeligere enn vegetabilsk.

Hvorfor er Kromgarvet skinn billigere enn Vegetabilsk ?
Som oftest brukes de beste råvarene til å lage Naturellt vegetabilsk skinn og lær. Dette er fordi merker, arr og ujevnheter har ingen steder å "gjemme" seg og blir mye mer synlige. Deretter brukes de med mer feil i til de fargete vegetabilske læret. Her vil også "feil" synes, men ikke like godt.
Det er mer overflatebehandling og finish på kromgarvet lær, man kan derfor bruke råvarer som har mer feil, og mange ganger vil det ikke synes i det hele tatt.

Tilbake til bloggen